Dr. Mustafa Aydın: “Bu ülkede her yıl 25 milyar dolar sigarayla duman oluyor”

tarihinde yayınlandı Duyuru, Duyuru, Haberler
https://mustafaaydin.com/wp-content/uploads/2023/10/tssd8.jpg

İstanbul Aydın Üniversitesi ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği işbirliğiyle 3. Uluslararası Sigara ile Savaş Konferansı İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

“Halk Sağlığı Çıkarları ile Tütün Üreticilerinin Çıkar Çatışması” üst başlığıyla gerçekleştirilen konferansa Eski Sağlık Bakanı Bülent Akarcalı, Eski Milletvekili ve İktisatçı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Biruni Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haydar Sur, Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Erol Sezer,  Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Sibel Güllüçayır, İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. C. Zeki Koyuncuoğlu , İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aydın konuşmacı olarak katıldılar.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Denetleme Kurulu Başkanı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, “Dünyanın gelişmiş ülkelerinin sigaraya karşı başlattıkları ciddi mücadele, çok uluslu sigara şirketlerinin ciddi pazar kaybetmelerine neden olsa dahi pazarlama ve reklam kampanyalarını gelişmekte olan ülkelere kaydırmıştır. Tütün endüstri halen 4 katrilyon liradan fazla ticaret hacmiyle dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olmayı devam ettirmektedir,” dedi.

Gelişmiş ülkelerde sigarayı bırakma oranlarının yükselmesi sonrası sigara endüstrisinin yeni hedef kitle arayışlarına girdiğine de dikkat çeken İzmirli, “ABD, Kanada ve AB ülkeleri başta olmak üzere, gelişmiş ülkelerde her geçen gün sigarayı bırakanların sayısı artıyor. Bu ülkelerde sigara reklamlarının yasaklanmış olması ve sigara kartellerine açılan tazminat davaları sigara üreticilerini ciddi anlamda zorluyor. Özellikle tüm dünya nüfusunun yüzde 60’ını oluşturan Asya kıtası tütün endüstrisinin iştahını kabartıyor,” şeklinde konuştu.
“20 milyon insanımız hala sigara içiyor”

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın ise  yaptığı konuşmada, “Tütün ve tütün mamulleriyle ilgili yasa çıkmadan önce Türkiye’de sigara içen 27 milyondan söz ediliyordu. Bugün bu rakam 20 milyona düştü ama 20 milyon insanımız hala sigara içiyor. Hala bu ülkede 110 bin insan sigaranın neden olduğu hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor,” ifadelerini kullandı.

Sigaranın yaptığı bağımlılığın tuzak olduğuna da vurgu yapan Dr. Aydın, “Bir köy okulunu, bir köy yolunu, bir sağlık ocağını yapabilmek için nasıl kaynak bulabilirim, nereye başvurabilirim diye çaba içerisinde kalkınmakta olan bu ülkede her yıl 25 milyar dolar para duman oluyor,” diyerek
konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İstanbul İtfayesi’nin istatistiksel rakamlarına göre İstanbul’da 2014 yılında çıkan yangınların yüzde 50’si sigaradan meydana gelmiş.”
Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı ve İAÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın esrar satan ile sigara satan arasında hiçbir fark olmadığına vurgu yaparak “Daha da ileriye gidersek sigara afyondan da, esrardan da ve bize bağımlılık yapan diğer maddelerden de çok daha tehlikelidir,” diyerek sigarayla savaşta meclise kanun tasarıları sunduklarını belirterek şunları söyledi:

“Fahri müfettişlikle ilgili kanun tasarımızı Meclis’e gönderdik. Nasıl ki trafikle ilgili bu müessese varsa, sigara ile ilgili de böyle bir müfettişlik müessesesinin oluşturulması konusunda çalışmalarımız var. Sigara içenle içmeyen kişilerin aynı sigorta ödememesi yönünde bir kanun teklifini meclisimize sunduk. Son olarak da açık alanlarda da sigara içmeyi sınırlandıran bir kanun çalışması yapıyoruz.”
“Sigarayla çağdaş sömürgecilik yapılıyor”
Sigara yoluyla üç büyük ülkenin çağdaş sömürgecilik yaptığının altını çizen Sağlık ve Turizm Eski Bakanı Bülent Akarcalı, “Sigara ve benzeri üretim yapanların çıkarlarının ne olduğunu ortaya çıkarmak gerekiyor. Dünya’da az sayıda sömürgeci ülkenin, sömürgeci şirketleri dünyanın sağlığını sömürerek para kazanıyorlar. Mesele sadece sigara içmek değil. Sigara amacıyla çağdaş sömürgecilik nasıl yapılıyor? Özellikle gelişmekte olan ülkeler sigara tuzağı ile halkın cebindeki paraya el koyuyor. Sigaraya ayda 300 TL civarı para veren bir aileyi düşünün. Bu para doğrudan doğruya kendi geleceklerinden ve çocuklarının beslenmesinden alınacak bir para. Buna uluslararası sigara şirketleri yol açıyor. Bunların başında Amerika, İngiliz ve Japon sigara şirketleri bulunuyor. Şu anda dünyada bu sömürüyü yapan üç büyük ülke var,” değerlendirmesinde bulundu.

“Sigara silahlar gibi denetim altına alınmalı”
Yasal olmayan yollarla tüketicinin eline ulaşan “Kaçak Sigara” hakkında açıklamalarda bulunan Bülent Akarcalı, “Bunlar uluslararası şirketlerin ürettikleri mallardır. Türkiye’de dahil olmak üzere ülkeler bu konuda fazla duyarlı değiller. Sigara şirketleri ürettiği sigarayı alıcısı satıcısı belli olmayanlara satmamalı. Her önüne gelen sigarayı alıp istediğim gibi ihraç edebilirim dememeli. Sigara silahlar gibi denetim altında olmalı. Sigaranın üretim ve dağıtım aşamalarının yani sigara şirketlerinin denetlenmesi ve şirketlerin kime ne kadar mal sattığını ilgili hükümetlere bildirmesi gerekiyor. Bu da kaçakçılığın bir yoludur,” diye kaydetti.

Yerel Yönetimler olarak bağımlılık yapıcı maddeler ile mücadele için Valilik ve Emniyet Müdürlüğü ile çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Güllüçayır ise konuşmasında madde bağımlılığına giden yolun sigaradan geçtiğinin altını çizdi. Uyuşturucu ile mücadelenin sigara ile başlatılması gerektiğini belirten Dr. Sibel Güllüçayır,  “Korkma bu sigara gibi bir şey diye teklif edilir. Eğer bir uyuşturucu mücadelesi başlatılacaksa bunun sigara ile başlatılması gerekmektedir. Bu sebepten Türkiye Sigara ile Savaş Derneği önemli bir görev üstlenmiştir,” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Sağlık ve Turizm Eski Bakanı Bülent Akarcalı moderatörlüğünde ‘Halk Sağlığı Çıkarları ile Tütün Üreticilerinin Çıkar Çatışması’ konusu masaya yatırıldı.


Dr. Mustafa Aydin: “25 billion dollars go up in smoke each year in Turkey.”
Organized by the Turkish Anti-Smoking Association (TASA),  chairman of TASA Dr. Mustafa Aydin said that smoking costs approximately 110 thousand deaths every year and 25 billion dollars go up in smoke during the III. International Anti-Smoking Conference which took place at IAU Florya campus.

Istanbul Aydın University hosted the III. International Anti-Smoking Conference titled ‘ Conflicts of Interest Between Public Health and Tobacco Producers’ organized by the Turkish Anti-Smoking Conference. Participants to the conference included; former health and tourism Minister Bulent Akarcali; former representative Prof. Nevzat Yalcintas; president of the Turkish Anti-Smoking Associating and Istanbul Aydin University board of trustees, Dr. Mustafa Aydin; Istanbul Aydin University Rector Prof. Yadigar Izmirli; Vice governor Kucukcekmece Sibel Gullucayır; Deputy Rector of Biruni University and Public Health Specialist Prof. Haydar Sur; Yeditepe University Faculty of Medicine Chairman of the Department of Public Health Prof. Erol Sezer; Istanbul Aydin University Faculty of Dentistry Associate Professor Cenker Zeki Koyuncuoglu.

Istanbul Aydin University Rector Prof. Yadigar Izmirli mentioned the 4 quadrillion Turkish lira business volume of tobacco industry, “ Tobacco industry is the worlds biggest industry by 4 quadrillion lira business volume. With protective measures, number of people who quit smoking increased in the U.S., Canada, and European Union countries and other developed countries. Therefore, tobacco producers are now targeting countries with weak and insufficient anti-smoking laws or those who lack imposing and inspection of such laws. Commercial bans on press and media and lawsuits against tobacco producers make it harder for tobacco companies. According to World Health Organization report 60% of Asian population smokes cigarette.”

’20 million of our people still smokes’

Dr. Mustafa Aydin said, “the number of cigarette smokers were 27 million before bans went into effect and were dropped to 20 million. So there are still 20 million smokers in Turkey and 110 thousand people die due to cigarette related illnesses.”

Dr. Aydin also mentioned that cigarette addiction is a trap that, “ While our country struggles to find funds to builds bridges, roads and schools for villages, 25 billion dollars go up in smoke each year.”

“According to Istanbul Fire Department 50% of fires were caused by cigarette in 2014.”
“ There is no difference betwen a drug seller and cigarette seller. If we take this further I can say that cigarette is worst than any other addictive drugs.”

Dr. Mustafa Aydin pointed out that new bills were introduced to the parliament, “ We introduced a bill in regards to voluntary inspection to the parliament. We are working on a proposal to establish an organization for voluntary inspection like the one in traffic control. We also introduced a bill to separate smokers and nonsmokers for their health insurance payments. Our final project is to limit outdoor smoking.”

“Contemporary Imperialism: Cigarette”

Former health and tourism minister Bulent Akarcali pointed out that three of the biggest countries in the world practice modern imperialism, “ the main interests of tobacco producers should be revealed. Some of the imperialist corporations make money by putting health of others in danger. Its not only about smoking. How is contemporary imperialism is being practiced via cigarette? Think of a family who spends 300 Turkish Lira a month. This money will be taken from their own savings and food money for their kids. International companies cause this, led by American, British and Japanese tobacco companies. Right now, there are three leading companies exploiting the worlds health.”
“Tobacco should be under strict control like gun”
Bulent Akarcali talked about illegal cigarette smuggling, “ these are the products of multinational companies. Countries including Turkey are not sensitive enough about this issue. Tobacco producers should not sell their products to unknown buyers and sellers. Nobody should be allowed to export cigarette as they wished. Tobacco should be under strict control like guns. Production and distribution phases should be under control and companies should report their amount of sales and to whom they sell their products to, to the government.”
As local administration, we fight against substance addiction with the collaboration with governorship and police department, said vice mayor of Kucukcekmece, Dr. Sibel Gullucayir and emphasized that it all begins with cigarette smoking, “ Addictive substances first offered as something similar to cigarette. If there is going to be a campaign against drugs it should start with cigarette. Therefore, the Turkish Anti-Smoking Association has a lot of responsibilities.”  
After the opening speech, ‘conflicts of interest between public health and tobacco producers’ was put on the table for discussion by the moderator former health and tourism minister Bulent Akarcali.


background

Twitter'da takip edin

Haberler, güncellemeler ve bilgilendirmeler için takip edin.

İstanbul Aydın Üniv. Müt.Hyt.Bşk./ BiL Holding ve BİL Eğitim Kurumları Yön.Krl.Bşk./Kıbrıs İlim Üniv. Onursal Bşk.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image

Instagram'da takip edin

TAKİP ET @profmustafaaydin