Gökbilimi konusundaki bilgilerin teoriden pratiğe dönüştürülmesini amaçlayan gözlemevlerinden birine sahip olan İstanbul Aydın Üniversitesi, hem açtıkları gözlemevini tanıtmak hem de gökbilimi alanında uzman isimlerin bilgilerinden faydalanmak amacıyla ’’Üniversite Gözlemevleri’’ sempozyumu düzenledi.
Ev sahipliğini İstanbul Aydın Üniversitesi’nin yaptığı ‘’Üniversite Gözlemevleri’’ sempozyumuna hem üniversite hem de lise öğrencileri katıldı. Sempozyumda, İstanbul Aydın Üniversitesi Çocuk Üniversitesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle Kasım ayında açılan ve bu zamana kadar 3 farklı teleskopla tüm okullara ücretsiz hizmet sunan İstanbul Aydın Üniversitesi Gözlemevi’nin tanıtımı da gerçekleşti. Etkinliğin düzenleyicisi İstanbul Aydın Üniversitesi Gökbilimleri Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölbaşı olurken, sempozyumun konuşmaları; TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TUG Eski Müdürü Prof. Dr. Zeynel Tunca, İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tansel Ak tarafından gerçekleştirildi.
HERKESE AÇIK BİR GÖZLEMEVİ
Üniversitelerinde bulunan Gök Bilimleri Araştırma Merkezi ve Gözlemevinin, liselere, diğer üniversitelerde gök bilimine ilgi duyan ve bu alanda çalışmalar yapan herkese açık olduğunu vurgulayan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, ‘’Burayı değerli bir hocamızın önderliğinde kurduk. Artık uzay çağında yaşıyoruz sürekli, bunu telaffuz ediyoruz. Uzay çağı ne demek ve Türkiye uzay çağını yakalamak için ne yapıyor sorusunu sormak lazım. Biz üniversite olarak bu soruyu kendimize sorduk’’ dedi. Bir üniversitenin toplumu ve toprağı ile bütünleşmiş olması gerektiğine dikkat çeken Aydın, ‘’İçerisinde üretmiş olduğu enerjiyi, sinerjiyi, bilgiyi toplumla insanlıkla paylaşıyorsa eğer üniversiteler görevini başarıyla yerine getiriyor demektir. Yoksa etrafı duvarla çevrili, hapishane gibi, toplumdan kopuk olan üniversiteler bir anlam ifade etmez. Biz hem ülkemize hem insanlığa bu anlamda nasıl hizmet verebiliriz, gerçekten uzay çağını yakalayabilmek adına denizde bir damla misali nasıl katkı sağlayabiliriz diye düşünerek bu merkezi kurduk’’ ifadelerinde bulundu.
‘’ARAŞTIRMACILARIMLA GURUR DUYUYORUM’’
Antalya Saklıkent’te yer alan ve Türkiye’deki tüm astronomlara hizmet veren TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık ise şunları söyledi: ‘’Ulusal gözlemevi dünya çapında çok önemli araştırmaların çıktığı bir yer. Araştırmacılarımız, gururla söyleyebiliriz ki diğer araştırmacılarla yarışır vaziyette araştırma eseleri ortaya çıkarıyor. Yıldızlarla ilgili çalışmalarımız var. Milyarlarca yıldızın oluşturduğu gök adalarımızla ilgili çalışanlar var. Birçok galaksinin merkezinde olduğu düşünülen ve evrenin en ilginç cisimleri arasında yer alan kara deliklerle ilgili gözlemler de yapılıyor. Bunun dışında galaksileri, galaksi kümelerini, evrenin en uç noktalarına kadar gök cisimlerini gözlemleyebiliyoruz ve yeni keşifler yapan araştırmalar ortaya çıkarıyoruz. Bu açıdan araştırmacılarımla gurur duyuyorum.’’
‘’AMACIMIZ TEORİ EĞİTİMİNİ PRATİĞE DÖNÜŞTÜRMEK’’
Sempozyumun ve açılan merkez ile gözlemevinin amaçları hakkında konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Gök Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, ‘’Gözlemevimizi hem gökbilim dünyasına tanıtmak hem de kendi öğrencilerimiz ve çocuk üniversitemizin öğrencilerinde gök bilimleri farkındalığı oluşturmak için bu sempozyumu düzenledik. Okulumuzda 37 bin öğrenci ve çok aktif çalışan bir çocuk üniversitemiz var. Onlara astronomiyi anlatıyoruz fakat anlattıklarımız genellikle havada kalıyor. Şuanda ise 3 tane teleskopumuz var ve gözlemevimiz kuruldu. Bu sayede teorik olarak dersleri anlatıyoruz bunun yanı sıra da gecenin açık olduğu havalarda gözlem desteği veriyoruz. Gözlem kesinlikle çok daha farklı. Bir kere gözlemevine çıkan öğrenci anlatılan teorik dersleri daha fazla sindirebiliyor ve öğrenci üniversiteyi daha iyi bir şekilde benimseyebiliyor. O açıdan merkezin önemli bir işlevi söz konusu’’ diye konuştu.
‘University Observatories’ Symposium Takes Place at IAU
Having one of the observatories that aim to transform theoratical knowledge to practical knowledge about astronomy, Istanbul Aydin University organized a symposium titled ‘University Observatories’ in order to introduce its observatory as well to benefit from the knowledge of the experts in astronomy.
Hosted by Istanbul Aydin Universiy, college and high school students attended the symposium. During the symposium, Istanbul Aydin University Children’s University and Istanbul Aydin University Observatory, which is opened in November supported by Development Agency and offers free services with its three different telescopes, were introduced. The event organized by Orhan Golbasi, a professor at Istanbul Aydin University and Director of the Center of Astronomy Application and Research.The speakers included Professor Halil Kirbiyik, director of TUBITAK National Observatory; Professor Osman Demircan, director of Canakkale 18 Mart University Astrophysics Research Center and the director of Ulupinar Observatory; Zeynel Tunca, a lecturer at Ege University and former director of TUG and Professor Tansel Ak, chairman of the Department of Astronomy and Space Sciences at Istanbul University.
AN OBSERVATORY OPEN TO ALL
Emphasizing that Research Center of Astronomy Sciences and Observatory within the university is open to high schools as well as universities who are interested in astronomy and conducts researches in astronomy, Dr. Mustafa Aydin said, “ We established the center with the leadership of one of our professors. We are in space age. We need to ask ourselves ‘what is space age and what Turkey is doing to catch up with space age?’ As a university we have asked this question to ourselves.” Stressing that a university needs to integrate with the society and the state, Dr. Mustafa Aydin added, “ If universities share their energy and information they produce, with humanity, it means they successfully do their part. Otherwise universities surrounded with high walls like a prison and disconnected with the society do not mean anything. We established the center with those thoughts in our minds and asking ourselves how we can serve humanity better, how can we catch up with the space age and contribute.”
I AM PROUD OF OUR RESEARCHERS
Located at Saklikent, Antalya and serves all the astronomers in Turkey, TUBITAK National Observatory Director Professor Halil Kirbiyik added, “National observatory produces very important researches worldwide. Our researchers compete with other researchers and produces works that we are proud of. We have studies on stars and galaxies. There has been studies conducted on black holes, one of the amazing things in the universe. We are also able to observe celestial bodies, galaxies, group of galaxies and explore new things. In this respect, I am very proud of my researchers.”
“WE AIM TO TRANSFORM THEORATICAL EDUCATION TO PRACTICAL EDUCATION”
Speaking about the symposium, the center and the observatory’s aim, Professor Orhan Golbasi said, “We organized this symposium in order to introduce our observatory to the astronomy world and raise an awareness among our own students as well as the students of our children’s university. We have 37,000 students at our school and a children’s university that actively works. We tell them about astronomy but what we tell them hangs in the air. We have currently three telescopes and our observatory is built as well. In this way, we can deliver our lectures theoratically and allow observation on a clear day. Observation is definitely a different thing. Students who have been to the observatory can absorb theoratically taught classes better and embrace the university better. Therefore, the center has an important function.”
28.03.2016