”
‘Elektromobil-Batarya Elektrik Enerjili Araç Yarışı’
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı, alternatif enerji kaynaklarına dikkat çekilmesi ve üniversite öğrencilerinin fikirlerinin üretime geçirilebilmesi amacıyla, 2005 yılından bu yana Alternatif Enerjili Araç Yarışları düzenliyor. Elektrikli araç uygulamalarında dünya genelindeki gelişmeler göz önüne alınarak yarışmalara bu yıl, “Hidrojen” ve “Güneş” kategorilerine ek olarak, “Elektromobil-Batarya Elektrik Enerjili Araç Yarışı” da eklendi.
‘Formula G – Güneş Enerjili Araç Yarışları’
Formula G kategorisinde 21, hidromobil kategorisinde 10 ve elkektromobil kategorisinde 25 araç yarışa katıldı. Bu yıl hidrojen ve güneş kategorilerine ek olarak, dünya genelindeki elektrikli araç uygulamalarındaki gelişmeler göz önünde bulunduruldu ve Elektromobil – Batarya Elektrik Enerjili Araç Yarışı yarışların kapsamına dahil edildi. Endüstriyel yönden uygulanabilirliği konusunda yeterince yenilik getirmeyen Formula G – Güneş Enerjili Araç Yarışları kategorisinin ise bu yıl 10. kez ve son defa düzenlenmesine ve 2015 yılı yarışları itibariyle kaldırılmasına karar verildi.
‘Tam burslu eğitim aldık’
Yalova’dan Tübitak Formula G ve ElektroMobil Yarışlarına 2011 yılından beri İstanbul Aydın Üniversitesi adına katılan İsmail Hakkı Öztürk ve Enver Mert Uzun, “İkimiz de kurucu üyeyiz, takım kaptanlığı ve başkanlık yaptık. Makine mühendisiyiz. Tam burslu eğitim aldık. Proje, bölüm başkanımız Doç. Dr. Zafer Utlu eşliğinde yürütüldü. Ekibimizde 30 kişiyi yönettik. Her sene ortalama 30 ile 50 ekip arası katılıyor” dedi.
Alternatif enerjiler ile ilgili başarılı çalışmalar
İstanbul Aydın Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Yalovalı İsmail Hakkı Öztürk ve Enver Mert Uzun, son üç yıldır düzenli olarak katılarak önemli başarılar elde ettikleri yarışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu. Katıldıkları her yarılmada derece ile dönen Öztürk ve Uzun, şunları söyledi: “İkimiz de Yalovalıyız, şans eseri aynı üniversitede denk geldik. Alternatif enerjiler ile ilgili çalışmalar yapmaya başladık. TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu alternatif enerji araç yarışlarına katıldık. Bu yarışlara katılmak için 35 kişilik Günaydın isimli bir enerji kulübü kurduk. İkimiz de bu grubun kurucu başkanı ve takım kaptanlığı görevlerini yürüttük.”
İlk denemelerinde ilki başardılar
Katıldıkları ilk yarışta bir ilke imza attıklarını söyleyen Öztürk ve Uzun, açıklamalarına şöyle devam etti: “Üç yıl önce projeye başladık. İlk senemizde sadece bir araçla TÜBİTAK tarafından Kurul Özel Ödülü’ne layık görüldük ve vakıf üniversiteler arasında bu ödülü kazanan tek ve yine finale katılıp birinci olan tek üniversiteyiz. İkinci senemizde iki araçla birden katıldık. 41 ekip arasından Türkiye altıncılığı ve yedinciliği elde ettik. Yine vakıf üniversiteler arasında birinci sırada yer aldık.”
‘En verimli araç bizim aracımızdı’
Bu yıl da vakıf üniversiteleri arasında birincilik elde ettiklerini sözlerine ekleyen İsmail Hakkı Öztürk ve Enver Mert Uzun, “Bu sene de iki güneş enerjili, bir de elektrikle çalışan araba yaptık. Ve yine bu sene de vakıf üniversiteler arasında birinci olduk. Türkiye dereceleri arasında ise sekizincilik, onunculuk ve elektrikli arabada da on dördüncü olduk ama en verimli araç bizim aracımızdı. İkimiz de mezun olduk ve arkadan gelen arkadaşlarımıza da işi öğreterek destek vermeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK’s annual “Alternative Energy Vehicle Races” took place on August 16-17 and had 1800 student attendees consisting of 62 teams. The races took place in the city of Kocaeli in Turkey.
İn a breathtaking cycle of races that took 2 days to complete, Mechanical Engineers İsmail Hakkı Öztürk from Yalova and Enver Mert Uzun again returned home with a medal on their third time attending the 1950 meter race which took place in the Kocaeli Gulf Race Rink.
‘Electromobile-Battery Electrical Energy Vehicle Race’
TÜBİTAK has been making these alternative energy races since 2005 to attract attention to the alternative energy resources and to encourage students to make their thoughts a reality. By keeping the general electrical vehicle applications in the world in mind, this year TÜBİTAK also added “Hydrogen” and “Solar” to their race categories. “Electromobile-Battery Electrical Energy Vehicle Race” was also added to the races this year.
‘Formula G-Solar Powered Vehicle Races’
İn the Formula G category 21, in the hydromobile 10 and in the electromobile category 25 vehicles attended the races. This year hydrogen and solar categories were added and the contemporary advances in these categories were also considered and the Electromobile-Battery Electrical Energy Vehicle Races were also added to the circuit. Due to the insufficiency of innovative industrial applications, Formula G – Solar Powered Vehicles Races have been removed after the next year’s circuit. The Formula G races have been going on for 10 years now.
‘We received full scholarship’
The team from Yalova, İsmail Hakkı Öztürk and Enver Mert Uzun who have been attending the Formula G and ElectroMobile races since 2011 by representing İstanbul Aydın University said, “We are both founding members, we have been captains and also presidents of the team. We are mechanical engineers. We received full scholarship. The project was run by our Faculty Head, Doç. Dr. Zafer Utlu. We managed 30 people in our squad. Every year 30-50 teams attend the races.”
‘Successful Works on Alternative Energies’
İstanbul Aydın University Mechanical Engineering Faculty graduates Yalova residents İsmail Hakkı Öztürk and Enver Mert Uzun have been successful the last 3 years they attended the races and informed us about the races which they attended. The duo which came back with a success story every time they attended the race had this to say, “We are both from Yalova, and by luck we both attended the same university. We signed up for TÜBİTAK’s alternative energy vehicle races. To attend these races we formed a 35 man energy team named Günaydın. We are both the group’s founding presidents and have continued on as the captains of the team.
‘They achieved a first on their first try’
Öztürk and Uzun said that they achieved a first on their first try and also added, “We started the project 3 years ago. On our first year we were candidates for the TÜBİTAK Board Special Prize and were the first and only ones from a foundation university which got to the finals and received first place on our first try. On our second year we attended the races with 2 vehicles. We took 6th and 7th place between a 41 team competition which were from all around Turkey.
‘The most efficient vehicle was ours’
Öztürk and Uzun also received first place between the foundation universities this year and said, “This year we attended the races with 2 solar powered vehicles again and also 1 electrical car. And again we received first place between the foundation universities. When we look at Turkey’s statistics we are 8th, 10th and we received 14th place in the electrical vehicle but the most efficient vehicle was ours. We both graduated and we are continuing to teach and support the generation behind us.”