Dr. Mustafa Aydın: “Sigaranın son molekülü yok oluncaya kadar mücadele edeceğiz”

tarihinde yayınlandı Duyuru, TSSD

Türkiye’de kapalı alanlarda tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmemesine yönelik yasanın uygulanmasında yaşanan sorunlar “Tütün Kontrolü Denetimlerinde Neredeyiz?” başlıklı çalıştayda ele alındı.

Çalıştayda konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, ‘’Sigaranın son molekülü yok oluncaya kadar mücadele edeceğiz’’ dedi.

Dumana yılda yaklaşık 40 milyar lira ödeyen ve ortalama her 3 yetişkinden birinin sigara ile diğer tütün ürünlerini tükettiği Türkiye’de kapalı mekanlarda tütün ürünleri tüketilmesiyle mücadelenin röntgeni çekildi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyona İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, İstanbul İlçe Kaymakamları, İstanbul Valiliği İstanbul Halk Sağlığı Üyeleri ve İl Tütün Kontrol Kurulu Üyeleri’nin yanısıra Türkiye Sigarayla Savaş Derneği üyeleri de katıldı.

“KURTULUŞ SAVAŞI’NDAKİ GİBİ SEFERBER OLMALIYIZ”

Her yıl sigaradan dolayı 120 bin insanın yaşamını yitirdiğini ve harcanan paranın yıllık 25 milyar dolar olduğunu belirten Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Sigara ile ancak Kurtuluş Savaşı’ndaki gibi bir seferberlikle kurtulabiliriz. Bu ülkede her yıl 21 milyon insan sigara içiyor ve buna harcanan para 25 milyar dolar. Bu kadar parayla neler yapılabileceğini düşünmenizi istiyorum. Her yıl 120 bine yakın insan sigaradan dolayı ölüyor. Bu küçük ölçekli bir şehrin haritadan silinmesi gibi. Ormanlarımızın da yarısı sigaradan mahvoluyor ve Türkiye gittikçe çölleşiyor. Bir yandan ağaç dikme kampanyaları yapıyoruz bir yandan da sigara ile ormanlarımızın yarısını yakıyoruz. Sigaradan ancak Kurtuluş Savaşı’ndaki gibi bir seferberlikle kurtulabiliriz. Eğitim, sağlık kurumları, kolluk kuvvetleri, mahalli idareler, yerel yönetimler, toplum önderleri sanatçılar, ekonomistler vs. hep birlikte el ele vererek mücadelemizde başarılı olabiliriz. Buna yürekten inanıyorum. Sigaranın son molekülü yok oluncaya kadar mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“DENETLEMELERDE İHMAL VAR”

İstanbul Valiliği, Türkiye Sigara ile Savaş Derneği ve İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ile ortak gerçekleştirilen çalıştayın temel amacının, yasa ihlallerinin önüne geçmek olduğunun vurgulayan Dr. Aydın, “Bir takım özel kuruluşlar yasayı ihlal ediyor ve gençlerimizin yanlış yola gitmesine yol açıyor. Burada asıl önemli olan eğitimdir. Halkımızı ve öğrencilerimizi sigaraya karşı yeterince bilinçlendiremediğimiz için bu ihlallerle karşılaşıyoruz. Eğitim düzeyi düşük olan ülkelerde denetimler aktif rol oynuyor. Bunun için denetim mekanizmasını elinde bulunduran kaymakamlıklarımız ve kolluk kuvvetlerimizin denetim yaptıkları mekânları tespit ettiklerinde hoşgörülü davranmaması lazım. Kanunun ön gördüğü cezayı yerine getirmesi gerekli. Maalesef ciddi rakamlarda denetim yapılmasına rağmen ceza kesilme oranı yüzde bir civarında. Örneğin Türkiye’de 2015 yılında denetim yapılan 346 bin 791 firmadan 4 bin 907’sinde ihlal tespit edilmiştir. Bu kadar yerin sadece yüzde birinin cezalandırılması bir ihmalin olduğunu gösterir. Burada denetim yapan arkadaşlarımızın daha hassas olmaları gerekli” dedi.

“GENÇLERİMİZİN ÖLÜMÜNE GÖZ YUMUYORLAR”

“Bir diğer önemli konu ise özellikle gençlerin yoğun olduğu eğitim kurumlarının yakınlarında bulunan büfelerde tek sigara satımının olduğu” diyen Dr.Aydın, “Tek sigara satan bu mekânlar ceplerine biraz para girecek diye çocuk denilecek yaşta bulunan gençlerimizin ölmelerine göz yumuyorlar. Burada eğitim ve sağlık kurumları da dahil olmak üzere hep birlikte bu seferberliğe dahil olmamız lazım. Ancak anne-babaların veya toplum önderlerinin bu konuda hassasiyet göstermeleriyle sonuca ulaşabiliriz. Okullarda da muhakkak tütün ve tütün mamullerine karşı eğitici programlarının başlatılması lazım. İnsanların toplu olarak bulunduğu kahveler, şirketler kamu kurumları gibi yerlerde belirli dönemlerde sigaranın gerçek yüzünü ekonomik, sosyal, sağlık ve genetik açıdan insanı ne hale getirdiğini anlatacak ve sigaranın gerçek yüzünü onlara gösterecek seminerlerin yapılması, görsel ve yazılı medyanın daha etkin kullanılması lazım. Örneğin, televizyonların prime time zamanlarında veya gazetelerin bir köşesinde ‘sigaranın insanlığı nereye taşıdığını ve ne gibi tahribatlar yarattığı’ yönünde mesajlar verilebilir. Sigarayı bırakmak isteyip de sigara bıraktırma merkezlerine ulaşmak isteyenler için de iletişim bilgileri etkin bir şekilde gösterilebilir” şeklinde konuştu.

“SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ETKİLİ OLDU”

Sigara ile mücadele konusunda geçen yıllara göre daha iyiye gidildiğini belirten İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Öztürk de, “Sigarayla mücadele konusunda geçen yıllara göre daha iyi durumdayız ve kısa sürede önemli yol aldık. Alınan bu yolda sivil toplum kuruluşlarının kamuya desteği ve halkı bilinçlendirmedeki başarısı da etkin rol oynamıştır. Bu mücadeleye destekleyen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“SİGARA LEGAL TÜKETİM MADDESİ OLMASIN”

Çalıştayda söz alan bir başka isim Büyükçekmece Kaymakamı Mustafa Hulusi Arat, sigaranın yasa dışı madde olarak kabul edilmesi gerektiğini savunurken: “Sigarayla savaşan kurumların artık detayları bırakması gerekmektedir. Benim önerim, sigaranın legal tüketim maddesi olmasına karşı savaş açılması. Kısa zamanda olmasa da uzun vadede bu yöntemin işe yaradığı görülecektir. Bence yapılanlar istatistikler de sadece göz boyuyor. İstatistikler çok şey söyler ama can alıcı noktaları göstermezmiş. Bir diğer konu ise cezaların etkili ve caydırıcı olmaması. İstatistiklere baktığımızda denetimlerde yüzde 1,5 ihlal tespit edilmiş. Gerçekçi olmak gerekirse toplumda her türlü kurala karşı direniş var ve kalıcı, kemikleşmiş denetim ekipleriyle de bu işlerin çözüme kavuşacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.





“Where are we at Tobacco Control?” Workshop takes place at IAU.

Dr. Mustafa Aydin: “ We will continue to fight against tobacco until it disappears completely.”

The issue of enforcing laws against tobacco and tobacco products consumption in closed public areas was discussed during “Where are we at Tobaco Control?” workshop, organized at Istanbul Aydin University.

Speaking at the workshop Istanbul Aydin University President and Turkish Anti-Smoking Association President Dr. Mustafa Aydin said, “We will continue to fight against tobacco until it disappears completely.”

During the workshop the fight against smoking in closed public areas in Turkey where around 40 billion TL is spent on smoking and one in three adults smokes tobacco and tobacco products.
Hosted by Dr. Mustafa Aydin, Istanbul Vice Governor Hasan Ozturk, Istanbul District Governors, Istanbul Governorship Istanbul Public Health members and City Tobacco Control Board members and members of the Turkish Anti-Smoking Association attended the event.

“WE MUST RUN A STRONG CAMPAIGN AGAINST SMOKING”
Mentioning the lost of lives because of smoking as being 120,000 individuals per year and money spent which is $25 billion, Dr. Mustafa Aydin said, “ We can get rid of smoking only with the way we fought during our indepence war. In our country, 21 million people smoke everyday and $25 billion is spent on cigarette. Each year, 120,000 people die. It is as if a small village disappears from the map. Half of our forests are burned because of cigarette and Turkey is becoming a desert. We are organizing campaigns to plant trees on one side and burning our forests on the other side. We can achieve our fight against tobacco hand in hand with education and health institutes, law enforcements, local administrations, artists leading the society, economists. I believe in this with all my heart. We will fight against smoking until it will disappears from the earth completely.”

“ NEGLIGENCE IN INSPECTIONS”
Emphasizing the workshops goal as to end legal infringement, Dr. Aydin said, “Some of the private companies violate the laws and direct our youth to the wrong direction. The most important thing here is education. These violations occur because we do not raise enough awareness against smoking among our people and students. In countries with low education level, inspections play an active role. District governorship and law enforcement, who have the inspection mechanism, should never tolerate the places they inspect. They need to enforce the law. Unfortunately, despite inspections the rate of penalties are not satisfactory, it is only 1%. For instance, in 2015, 4,907 out of 346,791 inspections were determined to have violated the law. Inspectors should be more sensitive towards this issue.”

“THEY LET OUR YOUTH DIE”
“Another important issue is the little shops that sell cigarettes individually around schools. These little shops let our youth die for the sake of making money. We, as education and health institutions, need to be included in the campaign against cigarette. We can get a result only with parents’ and society leaders. There is a need to start educational programs against tobacco and tobacco products in schools. There is a need to conduct seminars to show the real face of cigarette and how it effects people economically, socially, genetically and in terms of health in places such as companies, restaurants, and public places and visual and printed media should be used effectively. For instance, during primetime on TV or in an article in a newspaper, messages about cigarette smoking and its effects on health.”

“NGOs WERE VERY EFFECTIVE”
Mentioning that the fight against smoking is becoming more effective each year, Istanbul Vice Governor Hasan Ozturk said, “We are in a better shape in fighting against smoking and came a long way. NGOs with their support to public and raising awareness have been very effective. We thanks everyone who supported us in our fight.”

“CIGARETTE SHOULD NOT BE LEGAL TO CONSUME”
Speaking at the event, Buyukcekmece District Governor Mustafa Hulusi Arat defended that cigarette should be considered illegal and said, “ Institutions who fight against cigarette should avoid minor details. I suggest that the fight should be against considering cigarette legal. Statistics are not reliable. To be realistics, there is a resistance for every law in the society and with an effective inspection we can solve this problem.”

background

Twitter'da takip edin

Haberler, güncellemeler ve bilgilendirmeler için takip edin.

İstanbul Aydın Üniv. Müt.Hyt.Bşk./ BiL Holding ve BİL Eğitim Kurumları Yön.Krl.Bşk./Kıbrıs İlim Üniv. Onursal Bşk.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image

Instagram'da takip edin

TAKİP ET @profmustafaaydin