5’nci Türkiye-Mısır İş Konseyi ortak toplantısı Kahire’de gerçekleştirildi.
DEİK/Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mesut Toprak’ın başkanlığındaki Türk iş dünyası heyeti uzun bir aranın ardından, 12 Mart’ta Mısır’ın başkenti Kahire’yi ziyaret etti. İş Konseyi ziyareti kapsamında heyet, T.C. Kahire Maslahatgüzarı Ali Rıza Güney’in ev sahipliğinde düzenlenen çalışma kahvaltısında Mısır’da yatırımı olan Türk firma temsilcileriyle bir araya geldi.Güney, heyet ile Mısır’daki mevcut ilişkiler ile ilgili değerli paylaşımlarda bulundu. Sonrasında düzenlenen 15’nci Türkiye-Mısır İş Konseyi Ortak Toplantısı ise, DEİK’in karşı kanat kuruluşu Mısırlı İşadamları Derneği’nde (EBA) gerçekleştirildi. Toplantıya, Kahire Maslahatgüzarı Ali Riza Güney, Kahire Ticaret Müşaviri Bora Esen, Konsey Eş Başkanı Adel Abdou El-lamei, EBA Başkanı Ali Helmy Eissa ile Mısır Sanayi Kalkınma Otoritesi (IDA) Başkan Yardımcısı Magdy Ghazi ve derneğin Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.
Toprak: “Ekonomik işbirliğinin güçlenmesi, iki ülke için de kazançtır”
Buluşmada açıklamalar yapan DEİK/Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mesut Toprak, DEİK’in Afrika’da 39 İş Konseyi ile çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini belirtti. Türkiye’nin 10 yılı aşkın süredir yürüttüğü Afrika Açılımı politikasında Mısır ile ticari ve ekonomik işbirliğinin önemini vurgulayan Toprak, “Bulunduğumuz ortak coğrafyada, Türkiye ve Mısır’ın işbirliği, her iki ülke açısından da stratejik önem taşıyor” dedi.
Türkiye’nin Mısır’a ihracatı 2015’te yüzde 5 gerileme ile 3,1 milyar dolar, 2016’da ise yüzde 12,7 oranında düşüş ile 2,7 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Türkiye’nin Mısır’dan ithalatı ise 2016’da, bir önceki yıla oranla yüzde 19 artış ile 1,4 milyar dolara ulaşmıştı. Bu rakamları hatırlatan ve Afrika Kıtası’nda Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkenin halen Mısır olduğuna değinen Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü: “2000’li yılların başından bu yana, Türkiye-Mısır ekonomik ilişkileri, altın dönemini yaşıyor. Türkiye, Mısır’ın 4’üncü büyük ticaret ortağı konumunda. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 5 milyar dolar seviyesinde. Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacmi bir miktar azalmış olsa da, bölgede Türkiye’nin hali hazırda en fazla ihracat yaptığı ülke Mısır. Ekonomi Bakanlığı da 2016-2017 döneminde Mısır’ı öncelikli yatırım ülkelerinden biri olarak belirleyerek, bu tablonun güçlenerek gelişeceğini ortaya koydu”.
Türk doğrudan yatırımlarının 2 milyar dolardan fazla olduğu Mısır’da, 40’ı büyük ölçekli olmak üzere yaklaşık 200 Türk firmasının faaliyet gösterdiğini de sözlerine ekleyen Toprak, Türk fabrikalarında 75 bini aşkın Mısırlı çalışanın istihdam edildiğini belirtti. Tekstilin yanı sıra otomotiv, bankacılık, cam sanayi, soda külü, inşaat, enerji, işlenmiş yiyecek ve ev aletleri gibi diğer sektörlerde de Türk yatırımların bulunduğunu söyleyen Toprak, “Türk müteahhitlik firmaları Mısır’da bugüne kadar 1 milyar dolar değerinde 26 projeye imza attı” dedi.
Mısır’da farklı sektörlerde faaliyet gösteren pek çok sanayi kuruluşunun Türk şirketlerinin bilgi birikimine ihtiyacı bulunduğunu hatırlatan Toprak, “Bizler küresel Türk yatırımcıları olarak tecrübelerimizi bu coğrafyadaki şirketler ile paylaşmaya hazırız ve bundan mutluluk duyarız” dedi.
İki ülke arasındaki başarılı ticari ilişkilerin ivmesini artırarak özellikle sağlık, turizm, ulaştırma, enerji, tekstil, hazır giyim, tarım, hayvancılık, otomotiv ve inşaat malzemeleri gibi Mısır için öncelikli sektörlere de yansıtılabileceğinin altını çizen İş Konseyi Başkanı Toprak, Mısır’ın nüfusunun yüzde 70’inin 30 yaş altında olduğunu ve bu anlamda eğitimin önemli olduğunu vurguladı.
Aydın: “Mısır-Türk Üniversitesi kurulacak”
DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı ve DEİK/Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın ise, “Mısır bulunduğumuz coğrafyada kültürel gücüyle önemli bir ortağımızdır. Bundan dolayı, Mısır ile ekonomik ve kültürel parametreleri güçlü tutarak daha sağlam bir ortaklığımız olacaktır” dedi.
DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi tarafından geliştirilen ‘Eğitim Diplomasisi’ kavramı çerçevesinde atılabilecek önemli adımlar bulunduğunu belirten Aydın, eğitim alanında yapılacak işbirliğinin ikili siyasi, kültürel ve ekonomik ilişiklerin önünü açacağını dile getirdi. Eğitilmiş insan gücünün önemine vurgu yapan Aydın, bugün Mısır ve Türk üniversiteleri arasında birçok anlaşma olduğunu ancak bunların yetersiz kaldığını belirtti.
Dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında Türk üniversitelerinin de yer aldığını vurgulayan Mustafa Aydın,Türkiye’de 300 Mısırlı öğrencinin eğitim gördüğünü ve 90 milyonluk Mısır nüfusunun 50 milyonunu genç nüfusun oluşturduğunu ifade etti. Başkan Aydın, iki ülke ilişkileri ile Mısır ekonomisine önemli katkılar sağlayacak üniversite öncesi eğitimi de kapsayan bir eğitim kurumunun açılması için Türk ve Mısırlı iş dünyasına öneride bulundu.
EBA Başkanı El-lamei: “Türkiye ile ortak projeler yapmalıyız”
Toplantının açış konuşmasını gerçekleştiren EBA Başkanı ve Konsey Eş Başkanı Adel Abdou El-lamei ise, Türkiye-Mısır İş Konseyi’nin uzun bir aradan sonra tekrar bir araya gelmesinden mutluluk duyduklarını ve Konsey olarak ortak faaliyetler geliştirmek istediklerini dile getirdi. Başkan El-lamei, Mısır’ın yeni ’Kalkınma Planı’ dahilinde East Port Said Limanı ve Süveyş Kanalı Lojistik Bölgesi projesi ile yeni sanayi projelerinde Türk yatırımcıların desteğini beklediklerini söyledi. El-lamei ayrıca, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin pekiştirilmesi ve arzu edilen canlılığa tekrar kavuşması için ortak yatırım projelerinin önemine dikkat çekti.
Mısır Sanayi Kalkınma Otoritesi (IDA) Başkan Yardımcısı Magdy Ghazi Mısır’daki mevcut Türk yatırımlarına değinerek, güncel yatırım fırsatları ile ilgili detaylı bilgilendirmelerde bulundu ve Türk yatırımcılarını Mısır’a yeni yatırım yapmaya davet etti.
Türkiye ile Mısır Arasında Ticari İlişkilerin Artırılmasına Yönelik Fırsatlar Ele Alındı
5’nci Türkiye-Mısır İş Konseyi Ortak Toplantısı’nda ayrıca, iki ülke arasında yatırımların artması ve daha çok istihdam sağlanması için elverişli yatırım ortamının oluşturulması gerektiğinin altı çizilirken, son dönemde diğer ülkelerle beraber Türkiye’nin de maruz kaldığı bazı korumacı politikaların Mısır tarafından esnetilmesi gerektiği vurgulandı. Toplantıda özellikle 2016 yılı Mart ayında yürürlüğe giren Üretici Kayıt Sistemi, gümrüklerde yaşanan uygulama farklılıkları, döviz limitleri, taşımacılıktaki sistemsel engeller (yenilenmeyen Ro-Ro ve kara yolları anlaşmaları), bürokratik işlemler ile vize başvuru sürelerinin uzunluğu gibi iki ülke arasındaki ticareti olumsuz etkileyen sıkıntılar, DEİK heyeti tarafından hatırlatıldı. Söz konusu sorunların çözülmesi için gerekli çalışmalara başlandığını belirten Mısır tarafı ise, ortak sıkıntılar olduğunu ve en kısa sürede ortadan kaldırılmasının yalnızca Türk yatırımcılar için değil Mısır’ın refahı ve ticaret hacmi için de önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, mevcut sanayi bölgelerinde Türk yatırımcı firma sayısının 120’ye ulaştığını ve çok başarılı sonuçlar aldıklarını dile getiren Mısır tarafı, bu sayının artması için gerekli düzenlemelerin yapılması konusunda ilgili makamlarla görüşüleceğini belirtti.
Karşılıklı heyet ziyaretlerinin frekansı sıklaştırılacak
Türk ve Mısırlı yatırımcıların üzerine önemli görevler düştüğünün vurgulandığı toplantıda, resmi temasların tekrar başladığı bu süreçte karşılıklı ticari heyet ziyaretlerinin sıklaştırılmasının ticari ilişkilerin ivme kazanmasında büyük rol oynayacağı belirtildi. Bu çerçevede, Türkiye-Mısır İş Konseyi Eş Başkanı Lamei Türkiye’yi ziyaret etmeye davet edildi. İş Konseyi’nin bir sonraki toplantısının Haziran ayında Türkiye’de yapılması planlanıyor.
Resmi Makamlardan Türkiye Desteği
Heyet ziyareti kapsamında ayrıca, Mısır Yatırım ve Uluslararası İşbirliği Bakan Vekili Dr. Mona Ahmed ile makamında bir görüşme gerçekleştirildi. Söz konusu görüşmede, Türkiye-Mısır İş Konseyi Ortak Toplantısı hakkında bilgiler paylaşılırken Bakanlığın ikili ticarette ve yatırım alanında yaşanan sorunlar ile iki ülke iş dünyasını bir araya getirecek Konsey faaliyetlerine destek vermesi talep edildi. Bakan Vekili, bu zorlu dönemin atlatılacağını, altyapı, sanayi ve ihracata yönelik yatırımları artıracak hamleler yapılacağını ve bu projelerde Türk girişimcilerinin yer almalarını önemsediklerini dile getirdi.
__________________________________________________________________________________________________
DEIK Visits Egypt
5th Turkey-Egypt Business Council Joint Meeting was held in Cairo, Egypt. After for a long break, Turkish Business Council under the presidency of DEIK Turkey-Egypt Business Council Mesut Toprak, have visited capital of Egypt, Cairo on March 12. The charge d’affaires of Turkey in Cairo, Ali Rıza Güney have gathered with Turkish firm representatives at a breakfast. During the breakfast Mr. Güney has evaluated present relations with Egypt. 15th Turkey-Egypt Business Council joint meeting was held in EBA which is developed by Egyptian business man. The charge d’affaires of Turkey in Cairo, Ali Rıza Güney, Commercial Counsellor In Cairo Bora Esen, Co-president of the Council Adel Abdou El-lamei, President of EBA Ali Helmy Eissa, Vice-President of IDA Magdy Ghazi and members of the board of directors have attended to the meeting.
Toprak: “ Strength in economic cooperation benefits both countries”
Speaking at the meeting, DEIK Turkey-Egypt Business Council Mesut Toprak expressed that with 39 Business Council in Africa we have been working without a pause. Emphasizing the importance of economic and financial cooperation with Egypt African Expansion policies which has been continuing for 10 years, Toprak added, “Geography that we are in, cooperation between Turkey and Egypt is strategically important for both countries.”
Turkey’s export to Egypt fell 5% to $3.1 billion in 2015 and fell 12.7% to $2.7 billion in 2016. Imports from Egypt increased 19% to $1.4 billion in 2016. Reminding these figures and pointing out the fact that Egypt is still the biggest export partner in Africa, Toprak added, “Since 2000 relationship between Turkey and Egypt has been experiencing a golden age. Egypt is the fourth biggest trade partner of Turkey. Trading volume between two countries is approximately $5 billion. Turkish Republic Ministry of Economy also determined Egypt as the primary investment countries for 2016-17.”
“Direct Turkish investments in Egypt is more than $2 billion and there are nearly 200 Turkish firm operating in Egypt including 40 large scale businesses. There are more than 75,000 Egyptians working for Turkish companies. Turkey is not only active in field of textiles but also in automotive, banking, glass industry, soda ash, construction, energy, food product, household appliances etc. Turkish contractor firms have signed 26 projects valued at $1 billion,” said Toprak.
Reminding the need for experience and knowledge of the Turkish firms in Egypt, Toprak said, “We, as Turkish investors, are ready to share our experience with the companies in this region.” Underscoring that business connection between two countries should improve in other fields like health, tourism, transportation, energy, textile, agriculture, construction etc. Toprak has also emphasized the importance of young population of Egypt.
Aydın: “Egyptian-Turkish Unıversity will be established”
President of DEIK/EEIK and Vice President of DEIK / Turkey-Egypt Business Council Dr. Mustafa Aydın said “Egypt is an important partner with its cultural power in our geography that’s why we will support a solid partnership via economic and cultural parameters.” Expressing the importance of education diplomacy which is created by DEIK/EEIK, Aydın said cooperation on education will pave the way for political, cultural and economic bilateral cooperation. There are also Turkish universities in top 500 universities. 300 Egyptian students currently study in Turkey. The population of Egypt is 90 million and more than a half is (50 million) young population. Dr. Aydın also has offered to education institution which cover pre-university education will also contribute to economy of Egypt and relationship between Turkey and Egypt.
EBA President El-Lamei: “We must carry out joint projects with Turkey”
Delivering the opening speech, EBA President and Council Co-chairman Adel Abdou El-Lamei expressed their pleasure to gather with Turkish-Egypt Business council and expressed their wish to carry out joint activities as the Council.
Chairman El-Lamei expressed their expectation of Turkish investors support at East Port Said Port and Suez Canal Logistics region projects included in Egypt’s new “Development Plan.” El-Lamei drew attention to the importance of joint projects between two countries.
Vice chairman of Egypt Industrial Development Authority Magdy Ghazi has given detailed information about current investments in Egypt and invited Turkish investors to Egypt for new investments.
Opportunities to increase business relations between Turkey and Egypt
The necessity of providing favorable investment conditions to increase employment in Egypt was among the topics discussed at 15th Turkey-Egypt Business Council joint meeting. During the meeting, Producer Records System enacted in March 2016, application differences at customs, currency limits, systemic obstacles in transportation, bureaucracy and visa applications were discussed.
Emphasized during the meeting was the duties and responsibilities of Turkish and Egyptian investors. It was also pointed out that mutual visits would help accelerate business relations between both countries. Lamei, Turkey-Egypt Business Council co-chairman was invited to Turkey. The next meeting is scheduled to take place in June, in Turkey.