İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI EĞİTİMİN ÖNCÜSÜ – Ekovitrin-01.06.2012-s. 212
Dr. Mustafa Aydın: “Türkiye’de ilk kez uygulamalı eğitimi yüksek öğretime taşıyan üniversite olduk. Uygulamalı eğitimdeki temel amacımız ezberci eğitimi yıkmak bunun yerine daha modern, çağın ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir sistem koymaktı.”
İstanbul Aydın Üniversitesi çok önemli çalışmalara imza atarak herkesin beğenisini kazanıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye’nin en çok tercih edilen vakıf üniversitesi olarak da ‘farklı’ bir yerde. Üniversitenizdeki gelişmeleri sizden dinleyebilir miyiz?
İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ), kurulduğu günden beri bir misyonla ortaya çıktı. Bu misyonu ‘uygulamalı eğitim’ olarak özetleyebiliriz. Uygulamalı eğitim anlayışımızla her zaman iftihar ediyoruz. Çünkü Türk eğitim sisteminin uygulamalı eğitime ciddi anlamda ihtiyacı vardı ve biz İAÜ olarak bu alanda çok önemli başarılara imza attık. Türkiye’de ilk kez uygulamalı eğitimi yüksek öğretime taşıyan üniversite olduk.
“Uygulamalı eğitim önem vererek hem öğrencinin kendine güvenmesini sağladık, hem de işverenlerimizin zaman kaybetmemelerine imkân verdik. Üniversitemizde okuyan bir öğrenci daha okul sırasında iken işin nasıl yapıldığı hakkında bilgi sahibi oluyor.” amacımız ezberci eğitimi yıkmak bunun yerine daha modern, çağın ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir sistem koymaktı. Eğitim sistemimiz yıllardır şikâyetçi olduğumuz ezberci, projeden, uygulamadan uzak bir eğitim sisteminden oluşuyordu, öğrencilerimiz okullarından mezun olduktan sonra sektörde kendilerini yabancı hissediyorlar ve işi öğrenmeleri uzun zaman alıyordu. Bizler yerinde ve uygulamak eğitim modelimizle ‘sektöre adaptasyonu güçlü, creatif çalışabilen, ara eleman değil de ana eleman’ yetiştirdik. Üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde sektörlerin ihtiyaçlarını çözmeye odaklandık. Uygulamalı eğitim sistemi anlayışımız ile öğrenciler sektöre girdikleri zaman sektöre uyum ve sektöre katma değer açısından son derece işlevsel hale geldiler. Ezberci eğitim sisteminde öğrenciler ciddi zorluklar yaşıyorlardı. Mesela bir makine mühendisi, inşaat mühendisi, iletişimci, ya da hukukçu mezun olduktan sonra iş hayatına girdiğinde teorik olarak aldığı bilgileri eğitim esnasında uygulamaya dönüştüremediği zaman uygulama alam açısından bocalama evresi yaşayabiliyordu. Bu bocalama evresi çoğu zaman hayal kırıklığını da beraberinde getiriyordu. İşveren de üniversiteden mezun kalifiye elemanları bu şekilde görünce sükut-u hayale uğruyordu. İAÜ olarak uygulamalı eğitim önem vererek hem öğrencinin kendine güvenmesini sağladık, hem de işverenlerimizin zaman kaybetmemelerine imkân verdik. Üniversitemizde okuyan bir öğrenci daha okul sırasında iken işin nasıl yapıldığı hakkında bilgi sahibi oluyor. Elbette ki teorik bilgi çok önemlidir ama bu bilgi pratiğe dökülmediği zaman herhangi bir anlam ifade etmez. İAÜ’den mezun olup da işe başlayan öğrenci arkadaşlarımız firmalarında çok başarılı işlere imza atıyorlar ve işverenler de bizlere teşekkür ediyorlar.
LABORATUVAR DESTEKLİ EĞİTİM
Kurulduğumuz ilk günden itibaren uygulamalı eğitim bizler için olmazsa olmazdı. Mühendislik gibi ana bölümlerde değil, hukuk, iletişim gibi alanlarda da laboratuvar destekli eğitim başlattık. Mesela sanal mahkemeler kurarak hukuk öğrencilerimizin buralarda pratik yapabilmelerini sağladık.
“ÖĞRENCİLERİMİZİN YÜZDE 86’SINI İŞE YERLEŞTİRDİK”
” İAÜ’ nün uygulamalı eğitimdeki başarısını ‘öğrencileri işe yerleştirme’ noktasında da görüyoruz. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz hocam?
Üniversiteler, eğitim ve öğretim kurumlan olsalar dahi bu işlevlerinin dışında da bazı işlevlere sahiplerdir. İAÜ olarak bizim farkımız öğrencilerimizin sadece okul içindeki eğitimleri ile sınırlı değildir. İAÜ olarak biz bir aile’ olduğumuz düşüncesi ile hareket ederiz. Öğrencilerimizin eğitimleri ile nasıl ilgileniyorsak aynı şekilde iş konusunda da ilgilenmek durumundayız. Öğrencilerimizi işe yerleştirme konusunda çok önemli ve iddialı çalışma içerisindeyiz. Bu yüzden dolayı da öğrencilerimizin yüzde 86’sını işe yerleştirmiş üniversiteyiz. Bu rakamı tutturan başka bir üniversite örneği yok. İAÜ olarak amacımız kendi rekorumuzu kırmaktır.