İstanbul – Türk dış politikası ile uyumlu olarak ülkemiz ekonomisinin küresel ekonomiyle bütünleşmesi yönündeki çalışmalarını 20 yılı aşkın süredir başarıyla sürdüren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – EEİK(www.deik.org.tr), 5174 sayılı kanunun 58. maddesince “Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini yürütme” görevini üstlendi.
DEİK’in Temmuz 2011 itibari ile 750 üye şirketi, 33 Kurucu Kuruluşu, 103 İş Konseyi, 101 Ticaret ve/veya Sanayi Oda ve Borsa Oda Temsilciliği, 3 Yurtdışı Temsilciliği bulunmakta. Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alması için çok yönlü, derinlikli ve etkin bir dış ekonomik ilişkiler politikası geliştirilmesi ve uygulanmasını kendisine misyon edinen DEİK, Sektörel İş Konseyleri kurarak bu misyonlarını arttırmayı hedeflemektedir. Geniş sektörel katılımla sektörün yolunu açacak stratejiler oluşturmak üzere, 2010 yılında kurulan ilk sektörel konsey olan Sağlık Turizmi İş Konseyi’nin ardından, 27 Aralık 2010 tarihli DEİK Yönetim Kurulu Kararı ile Eğitim Ekonomisi İş Konseyi kuruldu. Geçtiğimiz günlerde İstanbul TOBB Plaza’da gerçekleştirilen toplantıya katılım hedeflerin gerçekleşmesine büyük katkı sağladı. Konseyin amacını düzenlenen toplantıda dile getiren DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Sektörel İş Konseyleri kurma çalışmaları çerçevesinde Türkiye’de sunulan yüksek kalitede eğitim hizmetlerinin uluslararası camiada hak ettiği yeri alması için çalışmalarda bulunmak, başta bölge ülkeleri olmak üzere uluslararası eğitim talebinin Türkiye’ye yönlendirilmesi Türkiye’nin yüksek öğretimde bir “cazibe merkezi”ne dönüştürecek gerekli altyapının, özel sektör, kamu kurum ve kuruluşları ve tüm paydaşlarca yüksek düzeyli bir işbirliği içerisinde oluşturulmasını sağlamak, eğitim sektörü adına çalışmalar yapmak ve faaliyetler düzenlemektir. Bu çerçevede, Türkiye’de sunulan yüksek kalitede eğitim hizmetlerinin uluslararası alanda tanınması için çalışmalarda bulunmak, uluslararası eğitim talebinin Türkiye’ye yönlendirilmesini sağlamak ve Türkiye’yi yüksek öğrenimde bir “cazibe merkezi”ne dönüştürmek, özel sektör, kamu kurum ve kuruluşları ve tüm paydaşlarca yüksek düzeyli işbirliği oluşturulmasının Konseyin ana hedeflerinden bazılarıdır” dedi.
İstanbul – In compliance with the Turkish Foreign Policy, DEIK, which has been studying on the integration of our counrty’s economy with global economy over 20 years, is committed to the role of “Managing the foreign economical relationships of Turkish private sector” according to act 5174, clause 58.
DEIK Education Economics Business Council Chair, Dr.Mustafa Aydın stated the aim of the council as the following: